Saco-S logotyp

Lokalt kollektivavtal om beredskap

1. Inledande bestämmelser

1.1. Tillämpningsområde

Det antecknas att detta avtal har samma tillämpningsområde som de centrala avtalen Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.

Arbetsgivaren kan beordra beredskap om det med hänsyn till verksamhetens natur är nödvändigt att en arbetstagare står till arbetsgivarens förfogande för att vid behov utföra arbete

1.2. Definition av beredskap

Med beredskap avses tid då arbetstagaren på arbetsfri tid/tjänstgöringsfri tid står till arbetsgivarens förfogande. Arbetstagaren är skyldig att vara anträffbar per telefon för att utföra arbete via telefon/dator och genom att infinna sig på arbetsplatsen. I första hand ska frågorna lösas på distans. Om behov finns av att arbetstagaren infinner sig på arbetsplatsen ska detta ske senast inom 60 minuter. Detta gäller om inte arbetsgivaren beslutar att inställelse på arbetsplatsen kan ske vid senare tidpunkt.

1.3. Giltighetstid

Avtalet gäller från och med den 1 oktober 2015 tills vidare med tre månaders uppsägningstid.

2. Villkor vid beredskap

2.1. Ersättning för beredskap

Ersättning för beredskap utgår för den tid som arbetstagaren har beredskap. Ersättningens storlek framgår av detta lokala kollektivavtal och utgår i tre olika nivåer.

Ersättning utgår för enkel beredskap per timme om inte annat följer nedan.

Ersättning utgår för kvalificerad beredskap per timme för beredskap som infaller:

  • Mellan klockan 19.00 på fredag och klockan 07.00 på måndag
  • Mellan klockan 07.00 och klockan 19.00 om beredskapen infaller på en klämdag enligt lokalt kollentivavtal om arbetstid för tekniska och administrativa anställningar
  • Mellan kl. 19.00 på dag före Trettondag Jul, Första Maj, Kristi Himmelfärds dag eller Nationaldagen och klockan 07.00 närmast följande vardag.
  • I övrigt mellan kl. 19.00 och 06.00

Ersättning utgår för förhöjd kvalificerad beredskap per timme för beredskap som infaller:

  • Mellan klockan 19.00 på Skärtorsdagen och klockan 07.00 på dagen efter Annandag Påsk (storhelg)
  • Mellan kl. 19.00 på dag före midsommarafton, julafton eller nyårsafton och klockan 07.00 på vardag närmast efter helgdagsaftonen (storhelg)

Ersättning för enkel beredskap är 25 kronor.

Ersättning för kvalificerad beredskap är 50 kronor.

Ersättning för förhöjd kvalificerad beredskap är 80 kronor.

Ersättningen inkluderar semesterersättning.

Ersättning för beredska utgår inte under ordinarie arbetstid eller vid arbete på övertid.

Arbetstagare med reglerad arbetstid utan rätt till övertidsersättning och arbetstagare med förtroendearbetstid/oreglerad arbetstid får ersättning för beredskap även för arbetad tid under beredskapen. Ersättning för övertid utgår alltså inte.

2.2. Ersättning för arbete under beredskap

Vid arbete som kan åtgärdas per telefon eller på annat sätt utan inställelse på arbetsplatsen räknas som en halvtimmes arbetstid. Flera åtgärder inom samma halvtimme innebär inte att arbetstiden räknas som mer än en halvtimme. För tid utöver en halvtimme ersätts faktiskt arbetad tid.

Vid arbete som kräver inställelse på arbetsplatsen räknas arbetstid från påbörjandet av resan till ankomsten till arbetsplatsen, tiden för arbetets utförande och återresan. Som arbetstid räknas (minst) två timmar. För tid utöver två timmar ersätts faktisk arbetat tid.

Tidsåtgången för arbete utöver angivna tidsgränser, oavsett om arbete utförs på distans eller genom inställelse på arbetsplatsen, avrundas uppåt till närmaste halvtimme.

För arbete under beredskap utgår övertidsersättning.

Anmärkning: I Villkorsavtal/Villkorsavtal-T framgår att av en delpensionsledig arbetstagare får arbetsgivaren begära övertidsarbete under högst 25 timmar per kalenderår.

2.3. Förläggning av beredskap

Beredskap kan tillämpas för berörda arbetstagare, vid enstaka tillfällen eller löpande enligt schema.

Innan arbetsgivaren fastställer schema eller tjänstgöring om beredskap, ska samråd ske med berörda arbetstagare.

Förläggning av beredskap ska i normalfallet meddelas berörda arbetstagare två månader men senast fyra veckor innan beredskapen ska fullgöras. De lokala arbetstagarorganisationerna ska samtidigt få skriftlig information om förläggningen.

Besked om beredskap får dock lämnas senast två dagar i förväg om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat planeras i detalj av arbetsgivaren eller kortare tid i förväg om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren.

En anställd bör inte ha beredskap längre än en vecka i sträck, inte oftare än var fjärde helg respektive inte fler än sju dagar/dygn per fyraveckorsperiod.

För det fall beredskapen avbryts genom arbete ska dygnsviloregleringen i arbetstidslagen och Villkorsavtal/Villkorsavtal-T beaktas. Arbetstagaren ska dock anses ha erhållit lämpligt skydd för det fall beredskapen inte avbryts av arbete. Kompenserande vila för eventuell avbruten dygnsvila ska läggas ut inom en vecka efter fullgjord beredskap. För det fall ett arbete under beredskap avslutas efter midnatt ska dock dygnsvila om sju timmar därefter följa.

Anmärkning: Enligt 14 § arbetstidslagen (1982:673) ska en arbetstagare ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar. Till veckovilan räknas inte beredskapstid.

2.4. Arbetsresa

Resa vid inställelse på arbetsplatsen ersätts om arbetstagaren haft extra kostnad för resa till och från arbetsplatsen. Ersättning utges mot kvitto för kollektivt färdmedel eller vid användande av egen bil med den högre milersättningen enligt det lokala reseavtalet. Om det behövs, ersätts kostnad för taxi mot kvitto.

Anmärkning: Ersättningen är skattepliktig.

Ladda ner lokalt kollektivavtal om beredskap i pdf-format. Pdf, 2 MB.

Kontakt

  • E-post: saco-s@uu.se

  • Postadress:
    Saco-S-föreningen
    Box 533
    751 21 Uppsala

Besök oss

Thunbergsvägen 7A, Uppsala

Hitta hit (Google Maps)