Saco-S logotyp

Förlängning av anställnings- och studietid

På denna sida har vi samlat information om regler och riktlinjer kring förlängning av anställnings- och studietid (prolongation).

Du som är medlem i ett Saco-S-förbund är välkommen att kontakta Saco-S vid Uppsala universitet för rådgivning kring förlängning.

Högskoleförordningen sätter grunden för vad en doktorand kan få förlängning för:

Den sammanlagda anställningstiden får dock vara längre än vad som anges i tredje stycket, om det finns särskilda skäl. Sådana skäl kan vara ledighet på grund av sjukdom, ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret eller för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet. Förordning (2009:933).

- Högskoleförordningen 5 kap, 7 §

Huvudreglen är att forskarutbildningen motsvarar fyra år på heltid. Det innebär att doktorander i vissa fall kan få förlängning av sin anställning:

Doktorander med förtroendeuppdrag får förlängd tid för sitt avhandlingsarbete. Syftet är att förtroendeuppdragen inte ska påverka nettostudietiden negativt.

Se universitets riklinjer för detaljerad information:

Riktlinjer för förlängning av anställnings- och studietid för doktorander med förtroendeuppdrag

Inom vissa områden finns ytterligare riktlinjer kring förlängning. Se Uppsala universitets mål- och regelsamling:

Enligt jämställdhetslagen 5 § skall arbetsgivaren underlätta för arbetstagare oavsett kön att förena förvärvsarbete och föräldraskap.

Förutom i högskoleförordningen så regleras rätten till föräldraledighet i föräldraledighetslagen och jämställdhetslagen (bland annat 5 §: Arbetsgivaren skall underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap).

Förbud mot missgynnande behandling och repressalier

Grundförutsättningen är att föräldralediga inte får missgynnas och därför ska doktorander få förlängning av sin anställning i samma form som de skulle haft om de inte varit föräldralediga. Om det är så att doktorander vid en institution deltar i undervisning och att den föräldralediga gjort så likaså innan ledigheten, då bör förlängningen möjliggöra att den föräldralediga doktoranden kan delta i undervisningen också under sin förlängning.

Utdrag från föräldraledighetslagen

16 § En arbetsgivare får inte missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledighet enligt denna lag, när arbetsgivaren

  1. beslutar i en anställningsfråga, tar ut en arbetssökande till anställningsintervju eller vidtar annan åtgärd under anställningsförfarandet,
  2. beslutar om befordran eller tar ut en arbetstagare till utbildning för befordran,
  3. beslutar om eller vidtar annan åtgärd som rör yrkespraktik,
  4. beslutar om eller vidtar annan åtgärd som rör annan utbildning eller yrkesvägledning,
  5. tillämpar löne- eller andra anställningsvillkor,
  6. leder och fördelar arbetet, eller
  7. säger upp, avskedar, permitterar eller vidtar annan ingripande åtgärd mot en arbetstagare.

Förbudet gäller dock inte om olika villkor eller olika behandling är en nödvändig följd av ledigheten. Lag (2006:442).

Enligt jämställdhetslagen 5 § skall arbetsgivaren underlätta för arbetstagare oavsett kön att förena förvärvsarbete och föräldraskap. Detta tas även upp i universitetets Plan för jämställdhetsintegrering.

VAB under enstaka dagar

Det händer att barn blir sjuka och att föräldrar behöver stanna hemma en eller ett par dagar.

Om doktoranden är hemma med sjukt barn, men brukar ha undervisning är sedvänjan vid universitetet sådan att doktoranderna försöker ordna så att någon annan är hemma med det sjuka barnet under undervisningen alternativt att föreläsningen flyttas med några dagar. Doktoranden har ändå förberett föreläsningen och är sannolikt den som står för examinationen för det aktuella kursmomentet. Om doktoranden inte har missat någon undervisning, då är det rimligt att VAB drabbar endast forskarutbildningsdelen och att förlängningen gäller tid för forskarutbildningen.

Frånvaro en längre tid

Om doktoranden skulle vara hemma med sjukt barn en längre tid och institutionen behöver ta in en vikarie, då kan det inte anses att doktoranden fyllt hela sin institutionstjänstgöring och får därför inte förlängningen som enbart tid för forskarutbildningen.

Kontakt

  • E-post: saco-s@uu.se

  • Postadress:
    Saco-S-föreningen
    Box 533
    751 21 Uppsala

Besök oss

Thunbergsvägen 7A, Uppsala

Hitta hit (Google Maps)