Saco-S logotyp

Lokalt kollektivavtal om arbetstid m.m. för tentamensvakter med oregelbunden arbetstidsförläggning

1. Inledande bestämmelser

1.1. Tillämpningsområde

Det antecknas att detta avtal har samma tillämpningsområde som de centrala avtalen Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.

1.2. Avtalets reglering

I detta avtal regleras arbetstiden för tentamensvakter med oregelbunden arbetstidsförläggning, enligt 4 kapitlet 26 § i de centrala kollektivavtalen Villkorsavtal respektive Villkorsavtal-T.

1.3. Giltighetstid

Avtalet gäller från och med den 16 maj 2016. Avtalet gäller tills vidare under Villkorsavtalets/Villkorsavtal-T:s giltighetstid med tre månaders uppsägningstid avseende förläggningen av arbetstid. I övrigt gäller avtalet med en ömsesidig uppsägningstid om tre månader.

2. Arbetstid

2.1. Ordinarie veckoarbetstid vid oregelbunden arbetstidsförläggning

För arbetstagare med oregelbunden förläggning av arbetstiden är den genomsnittliga ordinarie veckoarbetstiden för heltidsarbetande trettioåtta timmar om arbetstiden till någon del under berörd vecka är förlagd på lördag, söndag och/eller helgdag.

För arbetstagare som arbetar deltid är veckoarbetstiden proportionell i förhållande till arbetstiden vid heltidsarbete enligt 4 kapitlet 8 § Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.

Beräkningsperioden är tolv månader.

Arbetstid får förläggas till veckans alla dagar. Arbetstid ska inte förläggas fördelat på fler än fem dagar per vecka i genomsnitt.

Arbetstid bör inte förläggas oftare än i genomsnitt tre av fyra lördagar.

Om arbete på söndagar schemaläggs eller beordras ersätts arbetet med övertidsersättning.

Om ett arbetspass är kortare än två timmar, anses arbetad tid uppgå till två timmar.

Besked om förläggning av arbetstid, schema, ska arbetstagaren få del av minst en vecka i förväg i normalfallet. Sådant besked får dock lämnas kortare tid i förväg, om verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses ger anledning till det.

Om arbetstagarens schema på arbetsgivarens initiativ behöver ändras på så sätt att den planerade arbetstiden viss dag utgår eller förkortas har arbetstagaren rätt till kompensation för den planerade arbetstiden, under förutsättning att ändringen sker senare än en vecka före aktuell schemalagd arbetsdag. Kompensationen innebär att lön betalas som om arbete utförts den inplanerade arbetstiden. Ersättning för obekväm arbetstid respektive övertidsersättning betalas inte.

Kompensation ges inte om arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att den inplanerade arbetstiden i stället kan förläggas till annan tid samma dag.

2.2. Mertid och övertid

Den ordinarie arbetstiden i detta avtal ska ligga till grund för beräkning av ersättning för mertid respektive övertid.

Anmärkning: Ersättning för arbete på obekväm arbetstid ersätts i enlighet med lokalt avtal. I övrigt gäller vad som framgår av 4 kapitlet Villkorsavtal/Villkorsavtal-T. Det gäller bland annat om nattvila, veckovila, raster, måltidsuppehåll samt ersättning för mertid och övertid.

3. Beräkning av semesterledighet

För de arbetstagare som har oregelbunden arbetstidsförläggning och koncentrerad tjänstgöring ska semestern kvotberäknas.

Anmärkning: Jämför 5 kap 10 § Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.

Ladda ner avtalet om arbetstid m.m. för tentamensvakter med oregelbunden arbetstidsförläggning i pdf-format. Pdf, 2 MB.

Kontakt

  • E-post: saco-s@uu.se

  • Postadress:
    Saco-S-föreningen
    Box 533
    751 21 Uppsala

Besök oss

Thunbergsvägen 7A, Uppsala

Hitta hit (Google Maps)