Saco-S logotyp

Lokalt kollektivavtal om arbetstid för tekniska och administrativa anställningar

1. Inledande bestämmelser

1.1. Tillämpningsområde

Det antecknas att detta avtal har samma tillämpningsområde som de centrala avtalen Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.

1.2. Avtalets reglering

I detta avtal regleras den ordinarie arbetstiden enligt 4 kapitlet 6 § och den ordinarie veckoarbetstiden enligt 4 kapitlet 13 § i de centrala kollektivavtalen Villkorsavtal respektive Villkorsavtal-T. Vidare finns villkor om verksamhets- och individanpassade arbetstider med mera.

1.3. Giltighetstid

Avtalet i den del det reglerar ordinarie veckoarbetstid, 2.1., gäller tills vidare med samma giltighetstid som Villkorsavtal/Villkorsavtal-T med tre månaders uppsägningstid. I övrigt gäller avtalet från och med den 1 oktober 2013 och till och med den 30 september 2014. Avtalet förlängs med ett år i sänder, om det inte skriftligen har sagts upp senast tre månader före giltighetstidens utgång.

2. Arbetstid

2.1. Ordinarie veckoarbetstid

För heltidsarbetande arbetstagare är den genomsnittliga ordinarie veckoarbetstiden för kalendervecka som utöver söndag är helgfri 40 timmar. Den fasta arbetstiden är kl. 8.00-12.00 och kl. 12.30-16.30 (8 timmar per dag).

För arbetstagare som arbetar deltid är veckoarbetstiden proportionell i förhållande till arbetstiden vid heltidsarbete enligt 4 kapitlet 8 § Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.

Arbetstiden vid deltidsarbete fastställs av prefekten med hänsyn till verksamhetens krav.

I den ordinarie veckoarbetstiden ingår inarbetad tid för under året infallande så kallade klämdagar. Om verksamheten så kräver kan prefekt/motsvarande beordra en arbetstagare att arbeta dessa dagar. Sådan arbetstid är att betrakta som enkel övertid och ska i första hand kompenseras i form av ledig tid.

2.2. Verksamhets- och individanpassade arbetstider

För att möjliggöra en verksamhets- och individanpassad förläggning av arbetstiden för institutionen/motsvarande som alternativ till den fasta arbetstiden tillämpa flexibel arbetstid enligt något av nedanstående arbetstidsalternativ när verksamheten så medger. De olika alternativen kan inte kombineras. Det alternativ som tillämpas ska omfatta samtliga arbetstagare på institutionen/motsvarande förutom lärare.

Beslut om vilket av alternativen som ska tillämpas på institutionen/motsvarande fattas efter förhandling med berörda fackliga organisationer av prefekt/motsvarande.

Prefekt/motsvarande kan besluta att en anställd inte får tillämpas flexibel arbetstid, om det finns verksamhetsmässiga skäl för det eller om det finns skäl utifrån personliga förhållanden. Innan beslut fattas, ska den anställdes fackliga organisation informeras.

2.2.1. Flexibel arbetstid

För arbetstagare med ordinarie veckoarbetstid får tillämpas flexibel arbetstid. För heltidsarbetande arbetstagare omfattar flextiden helgfria dagar tiden mellan kl. 7.00-9.00, 11.45-13.15 (lunchflex) och 15.30-18.00. Den fasta arbetstid då en heltidsarbetande arbetstagare ska vara tillgänglig på arbetsplatsen är tiden mellan kl. 9.00-11.45 och 13.15-15.30 (maj - augusti 15.00). Flexramen är således 7.00-18.00. Inom flextiden får arbetstagaren själv bestämma arbetstidens förläggning under förutsättning att verksamheten så medger.

För arbetstagare som arbetar deltid gäller samma flexram som vid heltidsarbete. Flexarbetsiden ska stämmas av månadsvis. Vid avstämningen av flexsaldot får plustiden inte överstiga 30 timmar och minustiden inte överstiga 10 timmar. Vid avstämningen bortfaller den eventuella plustid som överstiger 30 timmar. Efter särskild överenskommelse med prefekt/motsvarande kan uttag av plustid göras med hel arbetsdag.

När flexibel arbetstid tillämpas är arbetstagaren skyldig att på lämpligt sätt registrera sin arbetstid om arbetsgivaren inte tillhandahåller registreringssystem. När prefekt/motsvarande så kräver ska arbetstagaren kunna redovisa sitt flexsaldo.

2.2.2. Utökad flexibel arbetstid

För arbetstagare med ordinarie veckoarbetstid får tillämpas så kallad utökad flextid. För heltidsarbetande arbetstagare omfattar flexarbetstiden helgfria dagar tiden mellan kl. 6.30-9.30, 11.45-13.15 (lunchflex) och 15.00-20.00. Den fasta arbetstid då en heltidsarbetande arbetstagare ska vara tillgänglig på arbetsplatsen är tiden mellan kl. 9.30-11.45 och 13.15-15.00. Flexramen är således 6.30-20.00. Inom flextiden får arbetstagaren själv bestämma arbetstidens förläggning under förutsättning att verksamheten så medger.

För arbetstagare som arbetar deltid gäller samma flexram som vid heltidsarbete. Flexarbetstidens plussaldo skall regleras halvårsvis och minussaldot ska regleras månadsvis. Vid avstämning av flexsaldot får plustiden inte överstiga 80 timmar och minustiden inte överstiga 10 timmar. Vid avstämning bortfaller den plustid som överstiger 80 timmar. Eventuell plustid skall slutregleras i form av ledig tid innan en arbetstagare lämnar sin anställning.

När flexibel arbetstid tillämpas är arbetstagaren skyldig att på lämpligt sätt registrera sin arbetstid om arbetsgivaren inte tillhandahåller registreringssystem. När prefekt/motsvarande så kräver ska arbetstagaren kunna redovisa sitt flexsaldo.

Efter överenskommelse med prefekt/motsvarande kan uttag av flextiden göras med hel arbetsdag. Under förutsättning att verksamheten så medger möjliggör detta alternativ upparbetande av en så kallad tidbank. Om en arbetstagare till exempel arbetar 42 timmar per veckar under perioden september - april kan arbetsveckan omfatta cirka 36 timmar under perioden maj - augusti.

2.2.3. Enskild överenskommelse

Utöver vad som sägs ovan har prefekt/motsvarande rätta att träffa en enskild överenskommelse med arbetstagaren om att arbetstagarens ordinarie veckoarbetstid ska förläggas på ett sätt som avviker från vad som anges ovan, i enlighet med 4 kapitlet 16 § Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.

Samråd ska ske med personalavdelningen. Innan enskild överenskommelse träffas ska berörd lokal arbetstagarorganisation informeras. En sådan överenskommelse ska vara skriftlig och avse högst ett år, med en ömsesidig uppsägningstid om en månad.

Överenskommelsen ska skickas till personalavdelningen.

2.2.4. Övertid

Övertid ska alltid vara beordrad av prefekt/motsvarande. Definition av övertid finns i Villkorsavtal/Villkorsavtal-T 4 kapitlet 17 §. Övertid vid flextid eller utökad flextid är sådant arbete som utförs efter kl. 16.30 och förutsatt att den ordinarie dagliga arbetstiden, dvs. åtta timmar, har fullgjorts. Ersättning för övertid ska ges i form av pengar (övertidstillägg) eller som ledighet (kompensationsledighet). Kompensationsledighet ska ges under förutsättning att arbetstagaren önskar det och att arbetsgivaren bedömer att det är möjligt med hänsyn till verksamhetens krav.

Laddar ner avtalet om arbetstid för tekniska och administrativa anställningar i pdf-format. Pdf, 417 kB.

Kontakt

  • E-post: saco-s@uu.se

  • Postadress:
    Saco-S-föreningen
    Box 533
    751 21 Uppsala

Besök oss

Thunbergsvägen 7A, Uppsala

Hitta hit (Google Maps)