Att välja skyddsombud
Skyddsombud är arbetstagarnas representant och väljs av de anställda vid arbetsplatsen. Den som väljs behöver vara medlem i en facklig organisation som har kollektivavtal med arbetsplatsen, eftersom det är den fackliga organisationen som utser skyddsombudet (Arbetsmiljölagen 6 kap 2 §, 2 stycket). Skyddsombudsuppdraget är ett förtroendeuppdrag och skyddas av både arbetsmiljölagstiftningen och Förtroendemannalagen.
Följande är en vägledning för att underlätta val av skyddsombud vid Uppsala universitet – en ”vem-gör-vad” som de fackliga organisationerna har tagit fram och enats om den 12 maj 2020.
Olika roller vid val av skyddsombud
Det avgående skyddsombudets roll
Det är det avgående skyddsombudet som i normalfallet ska kalla alla medarbetare på arbetsplatsen till val av nytt skyddsombud. Det är också bra om det avgående skyddsombudet har en överlämning till det nyvalda skyddsombudet. Dessutom behöver det avgående skyddsombudet skicka in en anmälan om att man har avgått. Då informerar facket arbetsgivaren och huvudskyddsombudet om detta.
Huvudskyddsombudets roll
Huvudskyddsombudet hanterar i huvudsak frågor som rör flera institutioner/avdelningar inom förvaltningen. Det kan handla om ombyggnationer, omorganisationer, flyttar som rör medarbetare vid flera organisatoriska enheter. I undantagsfall kan huvudskyddsombudet "hoppa in" och ta skyddsombudsärenden där skyddsombud saknas. Huvudskyddsombudet kan vid behov hjälpa till vid val av skyddsombud genom att kalla alla medarbetare på en institution/avdelning till val och medverka som ordförande/rösträknare vid valet, om medarbetarna så önskar. Huvudskyddsombudet samordnar alla skyddsombud inom ett område, ger stöd och råd till enskilda skyddsombud och arrangerar möten/utbildningar/med mera för skyddsombuden (Arbetsmiljölagen 6 kap 3 §).
De fackliga organisationernas roll
De fackliga organisationerna med kollektivavtal vid Uppsala universitet, det vill säga Saco-S, ST/OFR och Seko, är de enda som får utse skyddsombud vid universitetet. De fackliga organisationernas roll vid val av skyddsombud (och huvudskyddsombud) är att se till att valet har gått till på rätt sätt, att skyddsombuden är fackligt anslutna och informera arbetsgivaren om vilka skyddsombud som man har utsett. Just nu (2020) har Saco-S dessutom valt att hålla en aktuell lista med alla skyddsombud för att kunna påminna skyddsombud, huvudskyddsombud eller prefekter/chefer om att det är dags att välja skyddsombud när mandattider tar slut eller det saknas skyddsombud av annan anledning. Detta är ett uppdrag som skulle kunna ligga på någon av de andra fackliga organisationerna.
Prefektens/chefens roll
Huvudregeln är att det är arbetstagarna som väljer skyddsombudet. Prefekt/chef ska inte föreslå skyddsombud, ska inte delta eller ens närvara vid själva valtillfället. Detta gäller även chefer under prefekten. Däremot är det bra att prefekten/chefen informerar medarbetarna om att det behöver väljas ett nytt skyddsombud. Prefekten/chefen eller annan som denne har utsett kan kalla till ett personalmöte där val av skyddsombud kan genomföras. Prefekten/chefen ska inte stå som kontaktperson på skyddsombudsanmälan som skickas in till den fackliga organisationen.
Val av lokalt skyddsombud - tillvägagångsrätt
Vem får/ska kalla till val av skyddsombud?
För att det ska kunna vara ett val av skyddsombud behöver man ha kallat till ett val. Det får inte vara en övrig fråga på ett personalmöte. Detta för att alla medarbetare ska kunna ha tid och möjlighet att föreslå kandidater och att delta i själva valet. Kallelsen kan skickas ut av det avgående skyddsombudet, huvudskyddsombudet, facket, prefekt/chef eller annan som denne har utsett. Se beskrivningen av de olika rollerna ovan. I kallelsen kan med fördel framgå om det redan finns förslag på skyddsombud, men det ska alltid vara möjligt att anmäla sitt intresse i samband med själva valtillfället.
Vem är valbar?
Den som väljs behöver vara medlem i en facklig organisation som har kollektivavtal med arbetsplatsen, eftersom att det är den fackliga organisationen som utser skyddsombudet. Den bakomliggande orsaken till detta är för att det behövs fackligt medlemskap för att skyddsombudet ska skyddas av både arbetsmiljölagstiftningen och förtroendemannalagen. Det är inte lämpligt att en person som har arbetsgivaransvar är skyddsombud.
Vilka får välja?
Skyddsombud är arbetstagarnas representant och väljs av alla de anställda vid arbetsplatsen. Prefekt/chef ska inte närvara vid val av skyddsombud. Val bör ske i form av slutna val.
Vad gör vi när vi har valt ett skyddsombud?
Den som hållit i valet - avgående skyddsombud, huvudskyddsombud eller en medarbetare vid arbetsplatsen - fyller i blanketten Anmälan av skyddsombud (ladda ner i pdf-format) Pdf, 195 kB.. På blanketten anges vilket skyddsområde/arbetsplats som skyddsombudet har blivit vald till, samt mandattid och personuppgifter. Sedan skickas blanketten till skyddsombudets fackliga organisation, det vill säga Saco-S, ST/OFR eller Seko vid Uppsala universitet.
Vad händer när anmälan har kommit till den fackliga organisationen?
- När den fackliga organisationen får anmälan av skyddsombud, hör någon av våra förtroendevalda av sig till den som har blivit föreslagen för att höra hur valet har gått till och för att höra med det tänkta skyddsombudet om det finns några frågor kring uppdraget.
- När alla eventuella frågetecken har retts ut tar den berörda fackliga organisationen beslut om att utse skyddsombudet. Det är nu som skyddsombudet har den lagstadgade tryggheten som följer med arbetsmiljölagstiftningen och förtroendemannalagen.
- Det är sedan den berörda fackliga organisationen som informerar arbetsgivaren, huvudskyddsombudet och de andra fackliga organisationerna om att det har utsetts ett skyddsombud på arbetsplatsen.
Frågor om val av skyddsombud
Om man har några frågor kring val av skyddsombud, så kontakta gärna någon av de fackliga organisationerna vid Uppsala universitet:
Saco-S: saco-s@uu.se
ST/OFR: TCO@fackorg.uu.se
Seko: seko@uadm.uu.se
Not 1: Skyddsområden
- Ekonomikum, Universitetsbiblioteket, Gamla torget, kvarteret Munken, Musicum, Gustavianum
- Segerstedthuset, Engelska parken, SCAS, Blåsenhus
- Evolutionsbiologiskt centrum (EBC; inklusive Erken och Klubban), Geocentrum, Botaniska trädgården (inklusive Linnés Hammarby)
- Biomedicinskt centrum (BMC)
- Rudbecklaboratoriet, Akademiska sjukhuset
- Polacksbacken
- Campus Gotland
Not 2: Mandattid
Mandattiden är tre år och har som regel sista dag den 31 december i respektive år.