Medlemsbrev - Juni 2022

Är ”good-enough” tillräckligt bra?

  • Blev du inte riktigt nöjd med powerpoint-presentationen?
  • Gick skämtet i filmen avsedd för den där kursen inte riktigt hem?
  • Tog någon illa upp av exemplet i ditt undervisningsmaterial?

Även om du tyckte att ditt undervisningsmaterial inte blev helt lyckat menar arbetsgivaren att de har rätt att använda det. Enligt universitetets nya Riktlinjer för IP (Intellectual Property, immaterialrätt) behöver arbetsgivaren inte ens fråga dig som universitetslärare om du tycker att det är okej att ditt material används av någon annan. De får också ändra i ditt material, utan att fråga.

Saco-S och arbetsgivaren är inte överens om riktlinjerna. Saco-S har gjort allt vi kan, men arbetsgivaren kan skriva precis vad de vill i sina riktlinjer. Så de behöver nödvändigtvis inte ha rätt.

För att avgöra om arbetsgivaren har laglig rätt att använda sig av materialet kan Saco-S pröva sakfrågan. För det behöver vi konkreta fall där arbetsgivaren använt sig av undervisningsmaterial utan att fråga den lärare som skapat materialet. Har arbetsgivaren använt sig av ditt undervisningsmaterial utan att fråga dig? Skicka ett e-brev till saco@uu.se.

Var med och påverka – sök till Saco-S styrelse!

Alla medarbetare har rätt till en bra arbetsmiljö, liksom rättvisa löner och arbetsvillkor. Saco-S vid Uppsala universitet letar efter fler styrelseledamöter som har viljan att engagera sig. Som ny ledamot kommer du att få utbildning och kompetensutveckling.

Kontaktuppgifter till valberedningen:

Närvaro under semestern

Om du behöver arbeta under semestern behöver du och din prefekt/ motsvarande ha en överenskommelse om detta för att du ska vara försäkrad på din arbetsplats. Den överenskommelsen kan exempelvis vara ett schema eller att du skickar ett e-brev innan du åker till jobbet. Det är extra viktigt om du arbetar i en laborativ miljö. Information om semester.

Lönerevision 2022

Om du har en ny anställning som började innan 1 juli 2022, bör du ingå i årets lönerevision om du inte har kommit överens om något annat. Det bör framgå ur ditt anställningskontrakt.

Saco-S-föreningen planerar att hålla löneseminarier efter sommaren. Om du har frågor redan nu kan du hitta mer information om lönerevisionen på vår webbsida. Om du inte hittar svaret där skicka gärna din fråga till oss på saco@uu.se, så fyller vi på vår FAQ.

Bemanning i sommar

Saco-S vid Uppsala universitet stänger för sommaren den 9 juli och öppnar igen den 11 augusti.

Glad midsommar!
Önskar Saco-S-föreningens styrelse och kansli.

Senast uppdaterad: 2024-02-29